Suseł Testuje - Glutamina czyli zbawca układu pokarmowego?

Jakiś czas temu postanowiłam, że pora o siebie zadbać zarówno pod kątem ciała, jak i ducha. W końcu mamy tylko jedno życie i miło by było spędzić to życie w ciele zdrowym i sprawnym.  Z moim ciałem łączy mnie związek typu love - hate, tym razem postanowiłam okazać mu trochę miłości :)
Na insta stories wspominałam, że kupiłam sobie glutaminę. Za zadanie miała ona postawienie mojego brzucha na nogi - jakkolwiek dziwacznie by to nie brzmiało. Czy zadanie zostało wykonane? O tym opowiem nieco niżej, na razie trochę teorii.

Glutamina to jeden z 22 aminokwasów odpowiedzialnych za budowanie białka. Naturalnie występuje w naszym organizmie oraz w wielu pokarmach, co jednak nie znaczy, że nie możemy jej przyjmować jako suplementu. Oczywiście wszystko z głową. Przedawkowanie glutaminy może prowadzić do wielu komplikacji, od problemów z nerkami po zaprzestanie samodzielnej produkcji glutaminy w organizmie oraz syndrom odstawienia objawiający się gwałtownym zmniejszeniem odporności.

Glutamina to jeden z 22 aminokwasów budujących białka. Zaliczana jest do grupy aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm potrafi sam syntetyzować z innych aminokwasów.

http://bonavita.pl/glutamina-dzialanie-skutki-uboczne-dawkowanie-opinie
Glutamina jest stosowana głównie przez sportowców, ma bowiem korzystne działanie na tkankę mięśniową. Przynajmniej tak do tej pory uważano. Znalazłam jednak badania, których wyniki pokazują, że glutamina nie wpływa na przyrost siły czy tkanki mięśniowej. 


Wiecie, Amerykanie mają badania na wszystko. Jednego dnia potrafią potwierdzić jakąś teorię, zaprzeczyć jej, po czym stwierdzają, że prawda leży gdzieś pośrodku. I tak właśnie jest. Jak każdego suplementu, także i glutaminy należy używać rozsądnie i nie warunkować poprawy stanu swojego organizmu tylko jej przyjmowaniem. 

Zalety glutaminy
  1. Poprawia zdrowie układu pokarmowego, ponieważ jest istotnym składnikiem odżywczym dla odbudowy i naprawy jelita.
  1. Pomaga w leczeniu wrzodów żołądka i nieszczelnego jelita*, zapobiegając powstawaniu nowych uszkodzeń.
  1. Jest ważnym neuroprzekaźnikiem, który wspiera pracę mózgu, zwiększa koncentracje i polepsza pamięć.
  1. Poprawia ogólny stan osób z zespołem jelita drażliwego i biegunką, równoważąc ruch jelit i ilość wytwarzanego śluzu.
  1. Wspomaga wzrost i zmniejsza zanik mięśni.
  1. Poprawia wydolność przy ćwiczeniach wytrzymałościowych.
  1. Poprawia przemianę materii i oczyszczanie organizmu.
  1. Zmniejsza apetyt na cukier i alkohol.
  1. Pomaga przy terapiach antyrakowych.
  1. Poprawia stan osób z cukrzycą i normalizuje poziom cukru we krwi.

Wszystkie te informacje mam ze strony naturalna-medycyna.com.pl gdzie można znaleźć również odnośniki do badań potwierdzających wszystkie te właściwości.

Czego oczekiwałam po glutaminie?

Przede wszystkim chciałam przestać czuć się jak kupa, bo tak przez większość czasu było. Bolał mnie cały brzuch, skurcze żołądka plus bóle jelit skutecznie psuły mi humor. Stan układu pokarmowego odbija się  bardzo mocno na całym organizmie. Szczególnie dokuczliwa jest ciągła opuchlizna brzucha i wzdęcia, przez co wyglądam jak w permanentnej ciąży i na zwyczajnie grubszą niż jestem, a raczej nikt nie chce tak wyglądać.

Glutamina występuje w różnych postaciach, ja wybrałam taką w proszku i nie wiem do końca czy był to dobry wybór. Jest nieco kłopotliwa w przyjmowaniu. Mieszam ją z koktajlami, którymi zastępuję kolację. Można ją również mieszać z wodą i sokami ale ABSOLUTNIE nie z jogurtem. Zrobiłam to raz i nie powtórzę, o nie.




Po 30 dniach przyjmowania glutaminy widzę zasadniczą różnicę. Brzuch nie boli mnie tak często. Skurcze i ból pojawiają się bardzo rzadko, wzdęcia i opuchlizna są nadal obecne ale wydaje mi się, że w mniejszym zakresie. Stan całego organizmu poprawił się. Zdecydowanie nie jestem tak zmęczona, mam więcej energii i chęci do życia. Widzę też zmiany w przemianie materii, na plus. Mam dużo mniejszą chęć na słodycze co mnie cieszy bo w ogóle powinnam unikać cukru.
Nie wiem czy ma to związek z glutaminą czy ekspresowym wypłukiwaniem się magnezu z organizmu (kawa i stres tia...) ale zauważyłam irytujące skurcze mięśni. Może to ten przyrost tkanki mięśniowej :)

Bardzo istotna jest regularność przyjmowania.  Miałam tydzień przerwy (odjęłam go od ilości dni, w których stosowałam glutaminę), który przypomniał mi dlaczego zaczęłam szukać rozwiązania problemu. Wszystkie objawy wróciły, powiedziałabym nawet, że lekko nasilone. Zniknęły następnego dnia po powrocie do jej przyjmowania.  Zastanawia mnie, co będzie jeśli całkowicie odstawię glutaminę ale na razie nie mam ochoty tego sprawdzać.

Za jakiś czas wrzucę update ale na dzień dzisiejszy jestem zadowolona. Glutamina spełnia swoją funkcję.

 * Zespół nieszczelnego jelita nie jest oficjalnie uznawany za chorobę, nie został zakwalifikowany w Międzynarodowej Klasyfikacji Chorób i Problemów Zdrowotnych. Temat ten jest jednak poruszany w kręgach medycyny naturalnej. Zespołu nieszczelnego jelita nie da się potwierdzić badaniami. Można jedynie wykonać test absorpcji cukrów TAC. Bardzo ważna jest obserwacja własnego organizmu i zmian w nim zachodzących. 
Podejrzewam, że to jest jeden z winowajców mojego stanu zdrowia i zamierzam bardziej zainteresować się tematem.
 
który polega na wprowadzeniu do przewodu pokarmowego mannitolu i laktulozy, następnie oznaczeniu ich stężeń w porcji moczu zebranej w ciągu 5 godzin i obliczeniu wskaźnika przepuszczalności jelitowej (stosunek stężeń laktuloza/mannitol). Jeśli w moczu jest niski poziom mannitolu, a wysoki laktulozy, ma to podobno oznaczać, że przepuszczalność jelitowa jest prawidłowa. W przypadku nieszczelnego jelita oba związki mają wsytępować w wysokim stężeniu. Z kolei ich niewielka ilość ma świadczyć o zaburzeniach wchłaniania. Jednak nie ma na to dowodów naukowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/zespol-nieszczelnego-jelita-przyczyny-objawy-i-leczenie_43422.html
który polega na wprowadzeniu do przewodu pokarmowego mannitolu i laktulozy, następnie oznaczeniu ich stężeń w porcji moczu zebranej w ciągu 5 godzin i obliczeniu wskaźnika przepuszczalności jelitowej (stosunek stężeń laktuloza/mannitol). Jeśli w moczu jest niski poziom mannitolu, a wysoki laktulozy, ma to podobno oznaczać, że przepuszczalność jelitowa jest prawidłowa. W przypadku nieszczelnego jelita oba związki mają wsytępować w wysokim stężeniu. Z kolei ich niewielka ilość ma świadczyć o zaburzeniach wchłaniania. Jednak nie ma na to dowodów naukowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/zespol-nieszczelnego-jelita-przyczyny-objawy-i-leczenie_43422.html
który polega na wprowadzeniu do przewodu pokarmowego mannitolu i laktulozy, następnie oznaczeniu ich stężeń w porcji moczu zebranej w ciągu 5 godzin i obliczeniu wskaźnika przepuszczalności jelitowej (stosunek stężeń laktuloza/mannitol). Jeśli w moczu jest niski poziom mannitolu, a wysoki laktulozy, ma to podobno oznaczać, że przepuszczalność jelitowa jest prawidłowa. W przypadku nieszczelnego jelita oba związki mają wsytępować w wysokim stężeniu. Z kolei ich niewielka ilość ma świadczyć o zaburzeniach wchłaniania. Jednak nie ma na to dowodów naukowych.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/uklad-pokarmowy/zespol-nieszczelnego-jelita-przyczyny-objawy-i-leczenie_43422.html

Dziękuję, że jesteś :) Jeżeli podobał Ci się ten wpis i chcesz poznać mnie bliżej:
  • polub Antyspołecznego Susła Obsesjonistę na Facebooku otrzymasz powiadomienie, o nowym poście tuż po jego publikacji,
  • podglądaj na  Instagramie dowiesz się co też Suseł wyrabia, co je, pije, czyta i gdzie się podziewa, kiedy nie ma go na blogu
Glutamina to jeden z 22 aminokwasów budujących białka. Zaliczana jest do grupy aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm potrafi sam syntetyzować z innych aminokwasów. Glutamina jest najbardziej obficie występującym aminokwasem w organizmie ludzkim, bowiem stanowi ponad 60% całej puli aminokwasowej komórki mięśniowej. Uczestniczy w procesie syntezy białek mięśniowych, wzmaga usuwanie amoniaku z organizmu, a także utrzymuje homeostazę wewnątrzustrojową, która ma wpływ na temperaturę ciała, pH i ciśnienie krwi, stężenie tlenu, dwutlenku węgla i jonów we krwi oraz objętość płynów ustrojowych. Oprócz tego glutamina wspiera funkcje odpornościowe organizmu oraz poprawia czynność układu pokarmowego. Ponadto aminokwas ten jest niezbędny w procesie syntezy glutationu, który jest podstawowym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka.

http://bonavita.pl/glutamina-dzialanie-skutki-uboczne-dawkowanie-opinie
Glutamina to jeden z 22 aminokwasów budujących białka. Zaliczana jest do grupy aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm potrafi sam syntetyzować z innych aminokwasów. Glutamina jest najbardziej obficie występującym aminokwasem w organizmie ludzkim, bowiem stanowi ponad 60% całej puli aminokwasowej komórki mięśniowej. Uczestniczy w procesie syntezy białek mięśniowych, wzmaga usuwanie amoniaku z organizmu, a także utrzymuje homeostazę wewnątrzustrojową, która ma wpływ na temperaturę ciała, pH i ciśnienie krwi, stężenie tlenu, dwutlenku węgla i jonów we krwi oraz objętość płynów ustrojowych. Oprócz tego glutamina wspiera funkcje odpornościowe organizmu oraz poprawia czynność układu pokarmowego. Ponadto aminokwas ten jest niezbędny w procesie syntezy glutationu, który jest podstawowym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka.

http://bonavita.pl/glutamina-dzialanie-skutki-uboczne-dawkowanie-opinie
Glutamina to jeden z 22 aminokwasów budujących białka. Zaliczana jest do grupy aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm potrafi sam syntetyzować z innych aminokwasów. Glutamina jest najbardziej obficie występującym aminokwasem w organizmie ludzkim, bowiem stanowi ponad 60% całej puli aminokwasowej komórki mięśniowej. Uczestniczy w procesie syntezy białek mięśniowych, wzmaga usuwanie amoniaku z organizmu, a także utrzymuje homeostazę wewnątrzustrojową, która ma wpływ na temperaturę ciała, pH i ciśnienie krwi, stężenie tlenu, dwutlenku węgla i jonów we krwi oraz objętość płynów ustrojowych. Oprócz tego glutamina wspiera funkcje odpornościowe organizmu oraz poprawia czynność układu pokarmowego. Ponadto aminokwas ten jest niezbędny w procesie syntezy glutationu, który jest podstawowym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka.

http://bonavita.pl/glutamina-dzialanie-skutki-uboczne-dawkowanie-opinie
Glutamina to jeden z 22 aminokwasów budujących białka. Zaliczana jest do grupy aminokwasów endogennych, czyli takich, które organizm potrafi sam syntetyzować z innych aminokwasów. Glutamina jest najbardziej obficie występującym aminokwasem w organizmie ludzkim, bowiem stanowi ponad 60% całej puli aminokwasowej komórki mięśniowej. Uczestniczy w procesie syntezy białek mięśniowych, wzmaga usuwanie amoniaku z organizmu, a także utrzymuje homeostazę wewnątrzustrojową, która ma wpływ na temperaturę ciała, pH i ciśnienie krwi, stężenie tlenu, dwutlenku węgla i jonów we krwi oraz objętość płynów ustrojowych. Oprócz tego glutamina wspiera funkcje odpornościowe organizmu oraz poprawia czynność układu pokarmowego. Ponadto aminokwas ten jest niezbędny w procesie syntezy glutationu, który jest podstawowym przeciwutleniaczem w organizmie człowieka.

http://bonavita.pl/glutamina-dzialanie-skutki-uboczne-dawkowanie-opinie

Komentarze

Popularne posty